Fusie Krimpenerwaard

Deel deze pagina:

Naar aanleiding van onze stelling ´moet Krimpen aan den IJssel fuseren met de Krimpenerwaard?´  dit artikel.

 

Waarom fusie Krimpenerwaard?

Op 1 januari 2015 ontstond de gemeente Krimpenerwaard uit een fusie van de volgende gemeenten: Bergambacht, Ouderkerk, Nederlek, Schoonhoven en Vlist. Maar wat houdt de fusie van de Krimpenerwaard nu eigenlijk in? In dit artikel alles even op een rijtje.

 

Het begin
Al vanaf 2009 word er gesproken over een K6. Dat verwijst naar een eventuele fusie van de gemeenten Ouderkerk aan den IJssel, Bergambacht, Nederlek, Schoonhoven en Vlist, met Krimpen aan den IJssel. In eerste instantie ging de provincie Zuid-Holland voor een samenvoeging van alle zes de gemeenten (K6), tot één Krimpenerwaardgemeente. Volgens de Gedeputeerde Staten (GS) is de nieuwe Krimpenerwaard dan beter in staat om de belangen te behartigen van het gehele gebied en  zullen de afstemmingsproblemen dan verminderen. Ook zou de ambtelijke organisatie minder kwetsbaar zijn.

 

2010 – Plannen voor K5
De gedeputeerde staten van Zuid-Holland blijven bij de keuze om de gemeenten Bergambacht, Schoonhoven, Ouderkerk, Vlist en Nederlek samen te voegen tot een nieuwe gemeente Krimpenerwaard, maar dan zonder Krimpen aan den IJssel. Krimpen aan den IJssel wil zelfstandig blijven.

 

Maart 2012- fusie K5 van de baan
Minister Spies van Binnenlandse zaken gaat geen wetsvoorstel indienen tot samenvoeging  van de K5 gemeenten. ´De gemeenten Bergambacht bleef zich verzetten´ schrijft Spies. Wel moeten de K5 gemeenten zich ambtelijk fuseren.

 

Een ambtelijke fusie, wat is dat eigenlijk?

Alle ambtelijke capaciteit van twee of meerdere gemeenten – en de daaraan gerelateerde bedrijfsvoeringsmiddelen – wordt gebundeld. Dat kan in een aparte juridische entiteit. Dat kan ook in de vorm van een gastheermodel, waarbij de ene gemeente alle taken voor de andere gemeente uitvoert. Soms zien we dat de autonome gemeenten nog enkele sleutelfuncties ‘nabij’ het gemeentebestuur behouden, fysiek en/of rechtspositioneel.

Bij een ambtelijke fusie blijven de gemeenten en gemeentebesturen in tact. Dat betekent dat iedere gemeente een eigen gemeenteraad, griffier, college van B&W en gemeentesecretaris behoudt. Iedere gemeente blijft zelf aan het stuur als het gaat om de lokale kleuring van beleid en de uitgaven van beleidsgelden.

 

 

2013 – besluit: toch wel samenvoeging K5
Na jaren overleg neemt Minister Plasterk (toen minister Binnenlandse zaken) een besluit: de K5 van Bergambacht, Ouderkerk, Nederlek, Schoonhoven en Vlist komt er toch.  Dus zonder Krimpen aan den IJssel. Een K6 is door het ministerie onderzocht, maar dat werd uiteindelijk regionaal als onwenselijk gezien.  Krimpen aan den IJssel zou door zijn ligging een sleutelrol kunnen spelen in de sterkere verbinding tussen stadsregio Rotterdam en het meer landelijke Holland.

De gemeenten Nederlek en Ouderkerk zijn voorstander van de K6. Volgens de gemeente Nederlek heeft het huidige kabinet als eindbeeld dat de gemeente een dermate grote omvang moet hebben, zodat zij zelfstandig gedecentraliseerde taken kunnen uitvoeren. ´Alleen een K6 gemeente sluit aan bij het kabinetsbeleid.´ aldus de gemeente Nederlek.

De gemeente Nederlek: ‘we moeten er niet aan denken dat de eerste herindeling (K5)  nauwelijks is gerealiseerd of de discussie over de volgende wordt alweer opgestart.’

 

Wat ook een rol speelden in het besluit van Plasterk
De keuze van minister Plasterk voor de K5 is ook omdat buurgemeenten Capelle aan den IJssel, Waddinxveen, Gouda en Zuidplas voorstander van de K5 zijn. Als er voor een K6 gekozen zou worden, zouden er samenwerkingsverbanden losgemaakt moeten worden. En dat vinden de betrokken gemeenten onwenselijk.

                                                                                                                                                                     

Hieronder de Krimpenerwaard, bestaand uit de K5 (inclusief kerngemeenten):

Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Gouderak, Haastrecht, Krimpen a/d Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk a/d IJssel, Schoonhoven, Stolwijk, Vlist

 

Jorrit den Uyl,
PR & Promotiefunctionaris SGPJ-CK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *